Sveriges första Power Shift: i helgen skrevs historia!

I helgen genomfördes Sveriges första Power Shift. Vad är det kan man undra?

Initiativet till Power Shift kom 2007 då 6 000 unga samlades i Washington D.C. för att visa politikerna att det krävs bättring på miljöfrågorna. Två år senare var antalet unga 12 000 som samlats utanför USA:s Kapitolium. Sedan dess har rörelsen fortsatt visa upp spektakulära aktioner och manifestationer. En av de mest välkända är den flash dance man genomförde framför operahuset i Sydney.

I helgen skrevs alltså historia när Power Shift hade sitt första event i Sverige, och närmare bestämt Göteborg. Över 130 ungdomar hade samlats för att visa hur mycket de bryr sig om miljön. På dagordningen stod föreläsningar, workshops och framförallt en avslutande stor flashmob:

Fokus låg under helgen annars på att föra fram sina politiska budskap:

  • 100 procent förnybar energi i Sverige
  • Koldioxidneutralt Sverige till år 2030
  • Stor satsning på grön infrastruktur
  • Hållbara framtidsjobb åt unga
Power Shift Sweden, foto © Peter Stenberg / Sveriges Radio

Foto © Peter Stenberg / Sveriges Radio

Wake-Up Call var en av medarrangörerna, och därför var vi även med och gav föreläsningar och workshops. Jag höll till exempel ett inledningstal där jag fokuserade på inspiration och vad som jag tror motiverar människor till engagemang. På lördagen höll jag  även en föreläsning om läget i de internationella klimatförhandlingarna.

Hela helgen var fantastiskt lyckad och den avslutades med en stor och uppmärksammad manifestation för en mer hållbar miljöpolitik.

Leave a Comment

* are Required fields