Det kokar på Ungdomstinget i Västerås

På ungdomstinget kommer elever från skolor i Västmanland på lösningar på framtidens utmaningar

På ungdomstinget kommer elever från skolor i Västmanland på lösningar på framtidens utmaningar

Om du befann dig i centrala Västerås idag och tyckte att det var mycket varmare än vanligt kan jag tala om för dig att det var kulturhuset Växthuset som kokade. Ca 120 gymnasieungdomar från Västmanland hade samlats på Ungdomstinget för hållbar utveckling, ett projekt råddat av Förbundet Agenda 21 tillsammans med Västerås stad, Länsstyrelsen i Västmanland och Landstinget Västmanland. Vi i Wake-Up Call var inbjudna att hålla hov större delen av dagen!

Agenda 21 har skapat ett studiematerial om klimat- och energifrågor som kallas för Vett & Watt. Mycket av just det här Ungdomstinget handlade om vår energianvändning – om vad energi är och var den kommer ifrån, hur vi kan minska vår energianvändning och vilka alternativ till traditionella energikällor det finns.

Wake-Up Calls Lovisa föreläser Youth Climate Action

Wake-Up Calls Lovisa föreläser Youth Climate Action

Efter ett par faktaspäckade föreläsningar på morgonen entrade Wake-Up Calls Lovisa scenen med föreläsningen Youth Climate Action. Youth Climate Action misslyckas aldrig med att blåsa nytt liv i sin inte sällan ganska klimatuppgivna publik. Föreläsningen är fullspäckad av peppiga filmer och exempel på vad ungdomar gör runt om i världen och i Sverige för att förändra och förbättra världen – utifrån sina förutsättningar som ungdomar där de lever. Jag blir alltid lika taggad av att få se och höra andra berätta om hur de engagerar sig och organiserar projekt, hur de lyckas engagerar hela skolor och samhällen där de bor med kreativa och roliga idéer. Det ska vara kul att engagera sig!

Youth Climate Action följdes i vanlig ordning av vår Redesign the World-workshop. I Redesign the World får ungdomarna äntligen själva tänka. Nu är det dags att dela med oss av våra verktyg för att förändra världen. Med våra verktyg ser och och lär sig ungdomarna hur lätt det är att omvandla idéerna i deras huvuden till verklighet. De ser att det går, att vägen dit är överskådlig och – viktigast av allt – att den är riktigt, riktigt rolig.

För vet ni en sak? Världen är påhittad. Ni som har sett filmen Matrix är med mig. Allting i världen, alla länder, alla religioner, alla partier och alla lagar och regler är påhittade av människor med idéer. Det jag försöker förmedla på workshopgolvet är att alla som har fattat detta kan förändra världen. Alla som har insett detta simpla – att allt i världen en gång startade som en idé hos en sådan som du och jag – kan göra precis vad den vill. Det handlar om att våga hitta på och göra, och att föreställa sig vägen dit framför sig.

Sofi, Lovisa och Maja, dagens workshopledare från Wake-Up Call

Sofi, Lovisa och Maja, dagens workshopledare från Wake-Up Call

I skrivande stund sitter jag på SJ:s snabbtåg från Stockholm hem till Lund. Att dra iväg någonstans i Sverige mitt i tentaplugget och få föreläsa med Wake-Up Call och träffa alla ungdomar och lyssna på deras galna, innovativa, fantastiska idéer är världens energiboost. Tidernas bästa extraknäck! Tack för mig.

/ Maja Cronert

Leave a Comment

* are Required fields