På turné i Östeuropa

Skolbarn i Belogorsk, Ukraina, organiserade aktiviteter för klimatsäkrad framtid

Skolbarn i Belogorsk, Ukraina, organiserade aktiviteter för klimatsäkrad framtid

Just nu är jag halvvägs igenom min två-veckors turné runt Östersjön och Östeuropa. Presentationer, tal, workshops, möten och diskussioner har gått i ett (jag har även hittat tid till en och annan fest). Eftersom min röst börjar bli sliten tar jag tillfället i akt att kommunicera med det skrivna ordet.


Min resa började i tisdags, den tolfte april, med två dagar på Tjärö i Blekinge. Tillsammans med ungdomar från Klaipeda i Litauen, Kaliningrad i Ryssland och Karlskrona diskuterade vi klimat och Östersjö-områdets miljöfrågor. Sven, Maja och jag presenterade “Youth Climate Action” och höll i workshopen “Redesign the World” parallellt i tre grupper. Projektet organiserades av våra vänner i Blekinge, Green Teens, och leddes av projektledaren Sissa Pagels.

Efter en båttur över havet var det dags för Baltic University Programmes studentkonferens i Rogów, Polen. 70 studenter från 37 universitet i 12 länder slöt upp för fyra dagars diskussioner kring klimat- och energiutmaningar, och inte minst, kring hur vi kan skapa reella lösningar på dessa problem. För att citera min nya vän Hannes Kjörnsberg från CEMUS i Uppsala: “Wow, what a week! This conference was just amazing!”

Efter en tågtur från Warsawa kom jag fram till Kiev, Ukraina på måndag morgon (igår). Två timmar senare befann jag mig på ett seminarie med Ukrainska borgmästare, företagsledare, det gröna partiet i Ukrainas ordförande, några ambassadörer från Syd- och Östeuropa, Mellanöstern och Asien, och NGO-representanter. Min roll i det hela var att presentera 350.org och vårt arbete i Ukraina och världen, och att tala om “Moving Planet” som går av stapeln den 24:e september i år. Våra vänner på 350.org i Ukraina fick inbjudan tack vare sitt fantastiska arbete och ett omnämnande i ett referensverk kring miljöorganisationer och kampanjer i Ukraina.

Idag började jag med att kolla på bilder från Powershift 2011 i Washington, DC och lyssna på Bill McKibbens magnifika tal till deltagarna där. Det slog Nyhetsmorgon med hästlängder! När jag såg dessa vackra ansikten, fyllda med en inre glöd, stå där i USA:s huvudstad inser jag hur kraftfullt PowerShift kommer bli när det kommer till Europa i oktober!..

Jag har fortfarande en veckas resande kvar. Veckan kommer tillbringas i Moskva och de underbara arrangörerna av förra årets 10/10/10 som kommer in från olika ryska regioner. Vi kommer plantera träd, sätta upp återvinningsstationer, hålla workshops, lyssna på inspirerande tal, delta i protester mot den illegala avverkningen av Khimki-skogen, och lägga upp strategier för att göra rörelsen ännu starkare och mer vittspridd… Det kommer bli galet, inspirerande och alldeles, alldeles underbart!

I Kiev pratade Oleg om hur bygger man folkrörelser

I Kiev pratade Oleg om hur bygger man folkrörelser

Nu måste jag rusa iväg till Brittiska Ambassaden i Ukraina för att diskutera klimat och energifrågor med en representant för the UK Department for Energy and Climate Change tillsammans med andra NGO-kollegor från Ukraina. Sedan en till 350.org-presentation,PowerShift, och den internationella ungdomsklimatrörelsen för allmänheten i Kiev. Slutligen ska det bli skönt med en avslappnande middag med de lokala organisatörerna och aktivisterna här i Kiev. Jag ser fram emot den lilla stunden av ro och skratt innan cirkusen drar igång igen imorgon.

Jag lovar att berätta mer om allt det fantastiska som händer här, och hur vi kan bygga en tätare och starkare rörelse i Baltikum och Östeuropa!

Leave a Comment

* are Required fields