Vår story

Oleg Izyumenko och Sven Heijbel

Oleg och Sven

Wake-Up Call startades våren 2009 av Sven Heijbel och Oleg Izyumenko för att vara en riktigt bra partner för dem som arbetar med ungdomar och hållbarhetsfrågor.

Företaget är resultatet av vitt skilda livsöden, förenade av värderingar och handlingskraft.

Sven Heijbel

Sven Heijbel

Sven är läkarstudenten som 2007 hoppade av sina studier då han insåg att miljöfrågorna kommer att forma våra liv och världens utveckling mer än någonting annat. Hans akademiska förståelse för våra globala utmaningar kommer från studier i humanekologi på Lunds Universitet.

Sommaren 2008 blev han som en av 18 internationella ungdomar uttagen till Världsnaturfondens utbildningsprogram “Voyage for the Future” som tog honom till Svalbard. Där fick han bevittna klimatförändringarnas effekter på Arktis ekosystem och befolkning med egna ögon under coachning av klimat-, lobbying- och kommunikationsexperter. Resan fortsatte till Bryssel och Poznań där han under pågående klimatförhandlingar försökte påverka politiker, forskare och journalister att göra mer. Efter att ha föreläst och engagerat fler ungdomar på ideell basis i ett års tid, bestämde han sig 2009 för att det var dags för nästa steg; skapandet av ‘Wake-Up Call’.

Oleg Izyumenko

Oleg Izyumenko

Oleg arbetade delar av 2000-talet inom organisationer som Greenpeace och WWF i Ryssland, samt ett år som en lärare på gymnasienivå och mellan- och högstadiet. Under denna tid insåg Oleg att ökat välbefinnande för människor och natur och sambanden däremellan skulle bli hans stora kall.

2005 fastnade Oleg för klimatfrågan efter att ha deltagit på FN:s klimatförhandlingar i Montréal, COP11, som en medlem i den internationella ungdomsdelegationen. Därefter kom han till Sverige 2006 för att studera mastersprogrammet LUMES (Lund University International Master’s Programme in Environmental Studies and Sustainability Science) i Lund.

Oleg Izyumenko at COP14, Poznań

foto © Robert van Waarden

Under studietiden arbetade Oleg ideellt i styrelsen för Hållbart Universitet, som driver miljöfrågor på Lunds universitet. Då hjälpte han till att arrangera de första två klimatmanifestationerna i Lund 2006 och 2007 under Global Day of Climate Action. Han har inspirerat och väglett dussintals ungdomar i Ryssland och Sverige till engagemang i klimatfrågan på högsta politiska nivå.

För sina insatser nominerades han 2008 till Änglamarkspriset. Han har även jobbat för klimatrörelsen 350.org som genomförde den mest utbredda aktionsdagen i mänsklighetens historia inför COP15.

Våren 2009 startade han Wake-Up Call tillsammans med Sven, med syftet att inspirera ungdomar till att engagera sig i omställningen till ett hållbart samhälle.


Adam Olsson och Oleg Izyumenko

Adam och Oleg

Från och med juni 2011 kom Adam Olsson – den som tidigare startade vår lokala avdelning i Stockholm i januari samma år – ombord för att hjälpa leda Wake-Up Calls strategiska utveckling, medan Sven Heijbel fortsätter att inspirera ungdomar, företag och tjänstemän och -kvinnor att bli mer hållbara i sitt arbete.

  • No comments yet

Leave a Comment

* are Required fields