Kristianstadkids får en lektion i världsförbättring

Varje förmiddag mellan den 11 och 20 september intog 90 åttondeklassare från Kristianstads kommun Kulturhuset Barbacka för att för en stund glömma allt vad läxläsning, korvstoppande och uppsatsskrivande á la 4-A4-sidor-12-punkts-Times-New-Roman-1,5-radavstånd heter.

Wake-Up Call fanns på plats för att göra det vi är bäst på – peppa kidsen att lära sig hur de kanaliserar den där poppande, sprudlande, sprutande strömmen av idéer i sina huvuden och gör riktiga grejer av den, riktiga grejer som förbättrar världen. Hur går det till då?

Workshop på Barbacka

Sven leder ‘Redesign the World’ för Kristianstad kommuns åttondeklassare

Varje dag inleds med teater – den rappa föreställningen FROSSA av och med teatergruppen Teater Barbara. Vad är FROSSA? I FROSSA möter vi tre slicka klimatkommunikatörer. Deras projektor är laddad med bilder och statistik men inför publikens ögon krackelerar argumentationen och karaktärerna glider ifrån varandra. FROSSA handlar om klimathotet men också om individers dubbla bokföring – om kön, makt och om varför ordet tipping-point inte får nämnas i debatten.

Efter den humoristiska men bitskt satiriska påminnelsen om varför arbetet med hållbar utveckling är så himla viktigt tar vår ‘Redesign the World’-workshop vid. Det är lätt att bli låg när man tänker på de stora utmaningar vi står inför idag. Det är lätt att tro att allt är hopplöst när det verkar som att vår framtid hänger på ett enda stort politiskt rävspel. Just därför är Redesign the World så fenomenal.

I workshopen får vi komma på projekt som gör världen bättre – genom att utgå från oss själva och vad vi tycker är gött. Jonna och hennes gäng gillar att sjunga och bestämmer sig för att anordna en grön konsert med Timbuktu där intäkterna går till WWF:s trädplaneteringsprojekt. David och Ahmed vet allt om att laga cyklar och startar upp en cykelverkstad utanför träslöjden så att fler familjer kan dumpa bilen. Det finns inget Anna går igång på som politik och debatter så hon organiserar picknickpolitik för allmänhet och kommunpolitiker i Tivoliparken. Tobias undrar varför hans biff kommer från Brasilien och hans äpplen från Nya Zeeland när hans skola fullständig omges av odlingar, åkrar och hagar, så han bestämmer sig för att fixa en mer närodlad och vegetarisk matsedel.

Vi tar med åttondeklassarna på en resa få av dem gjort förut, steg för steg. Vi börjar med deras egna idéer, zoomar in på detaljerna och sätter upp realistiska mål. Skriver en plan och identifierar nyckelpersoner. Finalen? Ett verklighetsbaserat maraton av pitchar där eleverna själva får sälja in sina idéer. Det är nu det gäller! Det är nervöst och det är på riktigt. Make it or break it.

Jag som heter Maja Cronert har haft två grymma veckor på Barbacka med på’t ungefär 700 kids som jag, Erik Wallnér, Sissa Pagels och Sven Heijbel förhoppningsvis skickat tillbaka till sina skolor, inspirerade och med mer hopp i allmänhet och en ny sorts självförtroende i synnerhet! Vem som helst kan göra skillnad. Världen är ingen färdigbakad kaka och allt, allt som finns började som en liten idé som växte hos en människa någonstans.

Leave a Comment

* are Required fields